За Автоматизацията

Какво представлява автоматизацията?

Какво представлява Умен Дом

Умен дом (Smart Home) е автоматизирана ел.система, която свързва помежду си всички уреди и устройства в дома, като едновременно позволява управление от локален (стенни контролери) и отдалечен достъп (телефон или таблет). Всички устройства може да се достъпват дистанционно чрез интернет, като това позволява индивидуален контрол на всяко едно от тях, както и създаването на групи или така наречените сцени, които групират и управляват заедно различни устройства свързани към Умният дом.

Smart Home инсталацията позволява на потребителя да контролира сигурността, температурата, осветлението, домашното кино или музика дистанционно, дори и да не е у дома.

Ползите от умен дом

Умния Дом предоставя много предимства пред стандартните апартаменти и къщи. Освен че увеличава значително комфорта на вас и цялото ви семейство, умния дом ви помага да вземете контрола над вашето жилище и да спестите от сметките ви за електроенергия, газ и вода. Клиентите ни казват, че със смарт системата успяват да намалят сметките на тяхното  жилище с 25% до 40%, което позволява на системата да се изплати след 3 до 6 години.

Друго от предимствата на смарт системата е фактора новост. Много хора си правят апартаментите с идеята като минат 5-6 години да не станат демоде. Смарт системата гарантира, че дори и след 10 години вашия дом ще е част от домовете на бъдещето и ще продължава да впечетлява. 

Също така умния дом има способността да става по-добър с течение на времето. Новите софтуерни ъпдейти увеличават функционалността и способностите на умния дом, позволявайки му да става по-добър с времето.

Какви типове Смарт система има?

Автоматизацията може да бъде осъществена по 2 вида: Безжична и Кабелна.

Безжична

Безжичната система е идеална за по-малки жилища, магазини, офиси или музеи. Често се използва при завършени и обзаведени жилища и обекти, поради факта, че няма окабеляване и допълнителни ремонти. Безжичните смарт устройства могат да си комуникират по 2 начина: Радиосигнал или Wi-Fi. Смарт системите, които обменят данни по Wi-Fi са зависими от интернета, тъй като комуникационната връзка се предава по интернет. По-сигурната връзка е по радиосигнал , тъй като е независима от интернет на локално ниво и дори и да нямате интернет у дома, вие ще можете да си контролираме всички устройства локално, тъй като те си комуникират по стандартизираната европейска честота за Smart Home – 868 Mhz

Предимства:

Недостатъци:

Кабелна

Кабелната система е най-надеждният и сигурен начин за изграждане умен дом. Тя е подходяща за всякакъв вид по големина обект, като се изисква предварително проектиране и окабеляване. Системата има неограничен брой възможности и компоненти, като всеки един от тях може да се програмира индивидуално, според нуждите на клиента. Комуникацията между различните компоненти се предава по кабел, като по този начин всеки отделен компонент може да се управлява поотделно или да участва заедно с други компоненти за различни сцени или групи. Най-често се използва за нови апартаменти и къщи, които са в процес на изграждане, както и за по-големи обекти, като жилищни сгради, комплекси, хотели, спортни зали, стадиони и др. 

Предимства:

Недостатъци:

Как се инсталира ?

Препоръчваме инсталацията на вашия бъдещ умен дом да се извършва от професионалисти и компетентни лица. Докато се изгражда една смарт система има множество детайли, които могат да объркат крайния резултат. Техническите детайли са изключително пипкави и лесно могат да се обърка, като това включва – изграждане на локален и дистанционен достъп, настройки на IP мрежа, настройки на сървър и др.


Преди изграждането на всеки един проект е нужда консултация и професионално проектиране, според специфичните нуждите на клиента и размера на обекта.

Приложение

Умната система е подходяща за всички и има много начини да се приложи. Независимо дали обекта е апартамент, къща, бизнес сграда или хотел, умната система е подходяща за всички и носи предимства, независимо от случая.

Често задавани въпроси

Ако спре интернета, единственото което няма да може да правите е да контролирате през апликацията на вашия телефон. Вашия том се контролира локално от стенните контролери, които не изискват интернет връзка.
Разбира се. Ние винаги осигуряваме отдалечен, както и локален достъп до системата, за да може да имате пълен контрол над дома ви по всяко време, независимо къде се намирате, дори и в чужбина.
Безжичната е по-подходяща за по-малки обекти или обекти, които са завършени. Жичната система е по-подходяща за обекти в процес на изграждане, като окабеляването се извършва още в процес на изграждане, за да се избегнат ремонтни дейности в бъдеще.
Всичко. За нас няма невъзможни неща за автоматизация.
Смарт системата е централизиране система от затворен тип, от където се управляват всички устройства, чрез затворен протокол и не позволява достъп 3-ти страни да, като целият обем на данни е криптиран. Софтуера, чрез който се настройва системата е с 16 битова парола и се предоставя само от наш лицензиран представител.
Много зависи от големината, сложността на проекта, както и системата, която ще използвате. Задължително се консултираме с нашите клиенти, за да разберем повече за техните нужди и да предложим най-оптималното решение за тях.